NL Versie‎ > ‎

06. Recensies


 Rondleiding bestuur gemeente Cromstrijen (8-9-2018).

"Namens de gemeenteraad van Cromstrijen een dankwoord mbt de twee gidsen die ons vrijdag 
respectievelijk zaterdag hebben meegenomen. Super! Zowel vrijdagmiddag bij het Fort als ook zaterdagochtend bij Margraten (de heer Van Hees) was het heel erg plezierig om deze mensen bij ons te 
hebben. En heel fijn dat de heer Van Hees de moeite had genomen om speciale aandacht te besteden aan de boven Numansdorp gesneuvelde soldaten. 


Met vriendelijke groet, A.P. (Bram) Oostdijk, Griffier gemeente Cromstrijen.

 
 








Beste meneer Van Hees, vorige week dinsdag (8-5-2018) heeft u een groep van Medtronic kennis laten maken met de begraafplaats Margraten. Onderstaand compliment wil ik graag met u delen!

"Graag zou ik middels deze mail onze ervaring over de gids en het bezoek aan de begraafplaats in Margraten willen delen; we waren erg tevreden over de gids, die perfect inspeelde op de achtergrond van de groep (voornamelijk amerikaanse collega's). De verhalen tijdens de rondleiding waren zeer boeiend en het begeleidende fotomateriaal maakte het verhaal levendiger. 

We waren onder de indruk van de tour en de begraafplaats die overigens keurig verzorgd wordt.

Met vriendelijke groeten, Britta, Medtronic.







Beste heer van Hees,

Afgelopen dinsdag (19 mei 2017) zijn we met groep 8 (34 leerlingen) van de bs De Draaiende Wieken uit Posterholt bij u te gast geweest. Wij hebben een rondleiding gekregen.

Met heel veel aandacht hebben de kinderen naar de geschiedenis en de verhalen rondom de oorlogsjaren, door u verteld, geluisterd.

U weet de verhalen, net zoals vorig jaar  heel goed naar de kinderen over te brengen. Daarbij gebruikt u, bij verschillende graven, foto materiaal.

De verhalen worden voor de kinderen zo nog  veel levendiger.

We hopen dat we het volgend jaar weer met u een afspraak mogen maken. Wij vinden deze activiteit een zeer indrukwekkende en waardevolle bijdrage voor deze leeftijdsgroep.

Onze dank!

Met vriendelijke groet, Wim van Montfort.








Hallo Arie-Jan

Wij willen u met alle bewoners van Oranjehof bedanken voor de mooie indrukwekkende rondleiding. De mensen vonden het fantastisch 


Bedankt,
Groetjes Loraine (rondleiding 9 mei 2017)


 


Op 22 oktober 2016 bezochten wij met onze familie (een groep van 15 personen tussen de 65 en 23 jaar) het American Cemetery in Margraten. Wij werden opgevangen en rondgeleid door Arie-Jan van Hees, onze gids.

Door zijn enthousiasmerende wijze van presenteren werd het een indrukwekkende middag vol verhalen en vragen over een tijd die ver achter ons ligt. Over soldaten die voor onze vrijheid zijn gestorven. 

Wat wij ons niet realiseerden was dat, tot op de dag van vandaag, mensen nog op zoek zijn naar antwoorden. Antwoorden over waar en hoe hun familielid en soms familieleden, zijn gestorven voor mensen die zij waarschijnlijk nooit hebben gekend. Het is dan ook bewonderingswaardig dat er anderen zijn die zich inspannen om met volharding deze antwoorden proberen te vinden. Soms leveren die inspanningen, ook nu nog, het gewenste resultaat op. Dit kost veel tijd en energie waarvoor alleen maar lof.

Een boeiende en vooral leerzame middag, waarvoor alleen maar dank”.

Met vriendelijke groet,

Harry Schoeren

                                                          

 

4 mei 2016. Bezoek en rondleiding Amerikaanse militaire begraafplaats te Margraten.

Nadat wij in 1973 een 1-jarige cursus bij de Koninklijke marechaussee te Apeldoorn hadden afgesloten,  besloten enkele klasgenoten om contact met elkaar te blijven houden. Wij spraken af om iedere woensdag voor Hemelvaartsdag,  samen met onze partners, bij elkaar te komen. Dit jaar, 2016, viel deze dag op 4 mei - Dodenherdenking. Omdat de plaats van ontmoeting dit jaar zich bevond in Zuid Limburg was de keuze snel gemaakt  om een bezoek met rondleiding te plannen op de Amerikaanse militaire begraafplaats te Margraten.

Deze rondleiding werd verzorgd door de heer Arie-Jan van Hees. Na kennismaking met de heer van Hees bleek al snel dat deze keuze een schot in de roos was. Hij ging uitgebreid in op het ontstaan en de aanleg van de begraafplaats. Aan de hand van de in de muur gebeitelde kaarten vertelde hij ons over het verloop van de bevrijding van Europa.


Daarna nam hij ons mee naar het  Ereplein met spiegelvijver. Hier kregen wij informatie over de vermisten wiens namen in de muren rondom de spiegelvijver waren gebeiteld. Aan de hand van diverse foto’s en zijn verhaal werden namen op de muur personen. Ook vertelde hij ons over het standbeeld van de “Treurende  Vrouw”.

Daarna kregen wij uitleg over de begraafplaats. Bij diverse graven wist de heer van Hees ons te boeien met het verhaal achter deze personen, die in deze graven waren neergelegd. Ook weer aan de hand van diverse foto’s en andere documenten kregen wij een duidelijk beeld van de gesneuvelden.


Tijdens ons bezoek vertelde hij ook uitgebreid over het project: “De Gezichten van Margraten”. Tijdens dit project worden bij de graven en op de muren van de vermisten ongeveer 4.000 foto’s geplaatst van degenen, die hier zijn begraven of wiens naam op de muren vermeld staan. Dit project is te zien van 1 mei t/m 5 mei 2016. Hierdoor tracht men deze soldaten een gezicht te geven. Dit project wordt uitgevoerd door de Stichting Verenigde Adoptanten Amerikaanse Oorlogsgraven.

Wij als groep hebben later op de dag nog uitgebreid stilgestaan bij deze rondleiding. Iedereen was onder de indruk van het enthousiasme en de vakkundigheid van Arie-Jan van Hees. Geweldig hoe hij de aandacht van een groep kan vasthouden en hoe hij op iedere vraag een antwoord weet.


Wij wensen Arie-Jan van Hees heel veel succes voor de toekomst met zijn onderzoeken naar nog meer wetenswaardigheden over de soldaten, die hier hun laatste rustplaats hebben of vermeld staan op de muur van vermisten.

Heel hartelijk dank voor deze voor ons onvergetelijke rondleiding. Wij zullen nog vaak terugdenken aan deze unieke  ervaring.

Namens de groep Kmar-reünisten,

Ger Hermeling.




Wij hebben de rondleiding als zeer interessant gevonden. Mede door de 'persoonlijke verhalen' over de gesneuvelde strijders. Daar komt je enthousiasme bij! Je weet wat dat betreft mensen aan je te binden.

Iedereen van onze groep was onder de indruk van de begraafplaats en de rondleiding. De begraafplaats is bijzonder goed onderhouden. Eigenlijk verwacht je dat niet meer na 70 jaar.

Door de begraafplaats en je inzet gaat de oorlog en de verschikkingen weer leven.

Hartelijk bedankt voor je rondleiding en ik hoop dat je dit nog vaak zal doen met hetzelfde enthousiasme!

Met vriendelijke groet,

Gert van Tent.

      



Op donderdag 17 maart 2016 bezochten leerlingen van de opleiding Veiligheid en Vakmanschap van het ROC Tilburg de Amerikaanse begraafplaats Margraten. Dit bezoek is een groot succes geworden door de zeer vakkundige begeleiding van de gids de heer Van Hees.

De heer Van Hees heeft een zeer ruime kennis van zaken waardoor niet alleen de leerlingen maar ook het docententeam gedurende de gehele rondleiding aandachtig aan zijn lippen hing. Ook was er genoeg ruimte om vragen te stellen, welke de heer Van Hees allemaal bekwaam wist te beantwoorden. Wij zijn dan ook vol lof over de heer Van Hees en raden hem bij iedereen aan.

 Docententeam ROC Tilburg, opleiding Veiligheid en Vakmanschap





  

Beste Arie-Jan van Hees,

 

Wat ik zo bijzonder vond aan jouw rondleiding (27 mei 2015) van mijn klas was dat ik op de achtergrond geen corrigerende gebaren hoefde te maken, omdat de leerlingen echt geboeid waren door jouw verhaal!

 

Mijn complimenten en nog veel succes,

Richard Abels, docent van de Bernard Lievegoedschool Maastricht


                                                                    

                                                                    

    


Beste Arie-Jan,
 
Via deze weg wil ik U namens de familie laten weten dat we afgelopen zaterdag (16 mei 2015) enorm hebben genoten van uw rondleiding. Het was echt wat we ervan hoopten. De verhalen maakten dat de begraafplaats "tot leven" kwam. Ook mijn moeder heeft genoten en zelfs onze zoon van 6 luisterde de meeste tijd ademloos.
Ondanks de regen was het een hoogtepunt van het weekend.
Bedankt voor uw enthousiasme en verhalen.

Groetjes
Alexandra Costantini,




                                                                                                                                            



8 april 2015.
Rondleiding leerlingen Arcus College Heerlen.


De rondleiding verzorgd door American Cemetery Tours is een ware toevoeging aan een bezoek aan de militaire begraafplaats te Margraten. Het verhaal van meneer van Hees bracht op een interessante manier de individuele achtergrondverhalen van de overleden militairen aan het licht. Mijn leerlingen, collega’s en ikzelf waren van A tot Z geboeid door deze waardevolle verdiepingsslag. 

Hartelijk dank meneer van Hees en tot ons volgende bezoek! 

Met vriendelijke groet,

 

Christian Hulsken  

Docent Veiligheid & Vakmanschap

Arcus College Heerlen

 






               

                                         




 
 
17 maart 2015.
Rondleiding groep 8 van de R.K. Basisschool St Stephanus uit Wijlre.
Via hun groepsleerkracht ontving ik een impressie van deze rondleiding, geschreven door de kinderen in hun eigen bewoordingen.


 

Dinsdag 17 maart waren we op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten geweest. Het was erg indrukwekkend. Er lagen wel 8301 overleden soldaten die voor onze vrijheid gevochten hebben. Er was ook een muur met vermiste soldaten dat waren er ook heel veel namelijk: 1722 soldaten. We kregen een rondleiding van een meneer die verhalen vertelde bij een paar graven.

Hij zij dat er ook 4 vrouwelijke soldaten lagen. Van twee van die vrouwen vertelde hij het verhaal waardoor de vrouwen om het leven waren gekomen. We mochten ook zelf graven zoeken. Dat was best wel makkelijk.

 


Je kon ook zelf een graf adopteren. Als je dat deed dan kon je op 4 mei en met de verjaardag bijvoorbeeld even langskomen en even stilstaan bij de gebeurtenis van de soldaat. Ik vond het heel mooi om er een keer geweest te zijn.


Jikke



We zijn dinsdag naar Margraten naar het Amerikaanse begraafplaats geweest en toen kregen we van een meneer een rondleiding hij vertelde allemaal over de oorlog zijn we op een bankje gaan zitten en hij vertelde over de oorlog en toen zijn we naar al die namen gaan kijken wie er vermist was enz.  en dat men iemand kan adopteren. Er lagen 8.301 mensen die voor ons gevochten hebben waar onder 8.122 Latijnse kruizen 179 davidsterren 1.722 vermisten broederparen. 40 ontvangers van de medal of honor 6 ingewijd 7 juli 1960. En er lagen 4 vrouwen en eentje die hoorde er eigenlijk niet meer. Zij was er alleen begraven, omdat haar man in Nederland bleef om te werken.


Mika


Margraten Amerikaanse begraafplaatsDinsdag 17 Maart waren we naar de Amerikaanse begraafplaats in Margraten geweest. Er lagen zeker 8301 Amerikaanse soldaten begraven. Bij het begin kwam je bij een grote vijver met een beeld van een treurende vrouw, achter die vrouw stond een klein maar heel hoog gebouw van wel 30 meter hoog. In dat gebouw is een klein kapelletje. Naast die vijver staan 2 grote muren. Op die muren stonden allemaal namen van vermiste soldaten. Mensen kunnen een naam van de muur of een graf adopteren. Als je dat doet moet je minstens een keer per jaar naar dat graf (of naam) , bijv. op de verjaardag van die soldaat of op een Amerikaanse feestdag zoals 4 Juli. Op het einde kwamen we ook een meneer tegen die de 2e wereldoorlog zelf had meegemaakt. Hij wou ons graag wat vertellen over de 2e wereldoorlog. Toen die meneer klaar was moesten we weer naar huis, maar het een super leuke middag!                             

Romee

                                                     

                                                                                       




30 november 2014.
Rondleiding voor de Stichtingen 'Aircraft Recovery Group 1940-1945' en 'Crash '40-'45'.

Meneer Van Hees,

Hartelijk dank voor de zeer interessante rondleiding gisteren. U heeft de menselijke kant heel goed belicht.

Het was de lange rit waard.                            

Hans Walrecht, Sint Pancras.


Arie-Jan, ik was een van de deelnemers van het Crash Museum uit Aalsmeer, Rijsenhout. Bij deze wil ik je hartelijk bedanken voor de geweldige rondleiding die je mij (ons) afgelopen zondag hebt gegeven, ik had van te voren geen idee van wat er allemaal te vertellen zou zijn, maar dat je ons zo’n twee en een half uur kon boeien in de mist en kou zegt toch wel genoeg. Nogmaals bedankt en misschien tot ziens. Guus Runge, Kudelstaart/Aalsmeer.



Beste Arie-Jan,
Ik heb afgelopen zondag met bewondering naar uw verhaal over het ontstaan en wat er tegenwoordig allemaal speelt rond de begraafplaats in Margraten geluisterd.
Uw uitleg was zeer helder en goed onderbouwd met foto’s. Ik denk dat wij allen veel van uw uitleg hebben opgestoken. Het was fascinerend wat u allemaal wist te vertellen over de individuele gesneuvelden. E
n het is zeker goed dat ze op deze manier herdacht worden. Zet dit goede werk voort.
Met vriendelijke groet,                                                    Familie Blankendaal (medewerkers ARG).




Geachte Heer,

Op 30 november jl. bezocht ik als deelnemer aan het door Harm van der Laan georganiseerde bezoek de War Cemetery te Margraten. Wij hebben aldaar van u een uitgebreide rondleiding gekregen.

Uw toelichting maar vooral de persoonlijke verhalen hebben bij mij -en naar mijn overtuiging bij alle deelnemers- een grote indruk achtergelaten. Uit Uw uitleg  bleek een grote deskundigheid maar vooral een enorme betrokkenheid bij het lot van de talloze slachtoffers die het hoogste offer hebben gebracht. 

Dat zij in onze gedachten mogen blijven voortleven! 

Nogmaals dank.  J. Dijkkamp.


Beste Arie-Jan,

Op zondag 30 november 2014 bezochten we met medewerkers en donateurs van de Stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945 en Crash 40-45 de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

Wij namen deel aan de door jouw verzorgde rondleiding.

Je wist alle deelnemers zo’n 2½ uur te boeien met je verhalen over de historie van de begraafplaats en de persoonlijke verhalen van enkele van de gesneuvelden. Ondanks de kou en de mist hing iedereen aan je lippen.

Ik kan je verzekeren dat er in de bus nog lang over deze indrukwekkende ochtend is nagepraat.

Dank hiervoor en tot ziens. Harm van der Laan.


De hierboven getoonde foto's zijn gemaakt door dhr. Leo Tillmans.







                                                                        

Beste meneer Van Hees,

De rondleiding die u voor ons verzorgde (24-11-2014) op de begraafplaats van Margraten heeft op onze groep een enorme indruk gemaakt. Mede door het geven van een goed kader van de oorlog en de bevrijding heeft u ons een levendig beeld kunnen geven van de mensen achter de namen op de muur en de kruizen.

De foto's die het verhaal vertelden over de gesneuvelden gecombineerd met uw betrokken manier van vertellen, maakten deze rondleiding tot een erg interessante belevenis.

Wij hebben geen spijt van deze excursie, integendeel, het is een echte aanrader.
Heel veel dank en veel succes met dit mooie werk toegewenst!

Met vriendelijke groet,

Stan van der Velden, Geel (B)

                                                            


 

Op zaterdag 11 oktober 2014 hebben we een rondleiding gehad van Arie-Jan. 

 

We hebben een mooie rondleiding gehad, waarbij Arie-Jan duidelijk vanuit zijn passie mooie en aangrijpende levensverhalen heeft gedeeld. Een mooie graadmeter is altijd om de groep achteraf te vragen of het was bevallen. Iedereen was eensgezind, dit was echt de moeite waard.

Een aanrader voor iedereen die meer wil weten over Margraten!

 

Groet,

 

Heerendispuut Camelot


                                                    


 

Op 9 oktober 2014 heeft Zij-Actief afd. Slenaken, een plaatselijke vrouwenvereniging van een provinciaal netwerk, een excursie gehad naar de Amerikaanse Begraafplaats te Margraten.

De rondleiding van een uur werd verzorgd door dhr. A.J. van Hees.

De rondleiding was erg interessant; er was niet alleen aandacht voor de algemene aspecten van de invasie in Normandië en de opmars van de Amerikaanse strijdkrachten door noordwest Europa en de bevrijding van Limburg, de aanleg en feitelijke (her)inrichting van de begraafplaats, maar ook voor het menselijke aspect achter de vermiste soldaten. Wie is die in Aktie Vermiste man, waar en hoe is hij gevallen, wie is zijn familie, wat is zijn achtergrond en motivatie om mee te doen aan die wereldwijde oorlog? Ook speciale aandacht voor de vier vrouwelijke gesneuvelden die hun rustplaats op de begraafplaats hebben gevonden. Hoe raakten zij bij de oorlog betrokken en hoe en waar kwamen zij te overlijden? Interessante vragen en antwoorden.  En triest, vooral ook omdat gebleken is dat menigeen nog  sneuvelde kort voor of zelfs vlak na het einde van de oorlog. Een leerzame excursie.


Zij-Actief afdeling Slenaken

 


 

Beste meneer Van Hees,

Op 14 september 2014, hebben wij van u een bijzondere rondleiding gekregen op de begraafplaats in Margraten. Bijzonder omdat het op die dag precies 70 jaar geleden was dat Maastricht bevrijd werd door de Amerikanen. Maar zeker ook bijzonder omdat u het 'verhaal' achter de begraafplaats en de persoonlijke verhalen van daar begraven slachtoffers zo boeiend en treffend aan ons heeft weten over te brengen.

U heeft daarmee de bevrijders een gezicht gegeven. Wij hebben allemaal even meegeleefd met hun leven en hun daden. Wat een dappere mensen allemaal en wat zijn oorlogen toch destructief !

Wij wensen u veel succes met uw verdere onderzoek naar de nog onopgeloste mysteries en hopen dat nog veel bezoekers, net als wij, mogen luisteren naar, en leren van uw verhalen over deze fase van de Tweede Wereldoorlog.

Met vriendelijke groet,
 

Marco Boersma (Jaarclub Delftsche Studenten Vereniging).





                  

 

Rondleiding op Amerikaans Kerkhof in Margraten door Arie-Jan van Hees.

 

Vrijdag 12 september 2014 voor velen van ons een grote dag 70 jaar geleden. Toen waren wij tieners die de bevrijding van Nederland mochten meemaken. Om respect en dankbaarheid te tonen aan hen die ons 70 jaar geleden hebben bevrijd, voor veel bevrijders met de dood tot gevolg, hebben we vanuit zorgcentrum La Valence een bezoek gepland aan het Amerikaans Kerkhof te Margraten.

 

We wisten zelf al heel veel van die tijd, daar wij met een tiental 80+ers en een 90+er ,deze dag aan deze activiteit mochten meedoen, maar de bevlogen en zeer gedetailleerde rondleiding van Arie-Jan van Hees was voortreffelijk en informatief. De contacten vooraf met onze organisator en Arie- Jan van Hees waren al zo betrokken. Enkele onder ons zijn namelijk adoptanten van een of meerdere graven op dit kerkhof en zo werd er informatie over en weer uitgewisseld over de adoptanten die wij hebben zelfs nog de avond voordat wij het kerkhof zouden bezoeken.

 

Dhr. Van Hees had zich heel goed voorbereid, we hebben een graf van een van de 4 vrouwen die begraven zijn aldaar bezocht en een graf van een generaal en een parachutist onderscheiden met de Medal of Honor. Bij The Wall of Missing hebben we stil gestaan bij een soldaat die door een zeer onfortuinlijke gebeurtenis door zijn eigen kameraden is gedood.

 

We kunnen echt stellen dat deze rondleiding perfect in elkaar zat met persoonlijke wetenswaardigheden van enkele van onze bevrijders als ook wat er destijds is gebeurd en wat voor een gevolg dit had voor Margraten, waar nog veel straten en of gebouwen vernoemd zijn naar onze bevrijders.

 

De heer van Hees bleek voor allen, ook de slechthorenden, zeer goed verstaanbaar, zelfs tijdens de passage van luidruchtige grasmaaiers die het gazon strak maaide voor het concert die avond.

Hij is zeer betrokken bij de onderzoeken naar de namen van ongeïdentificeerde begraven militairen.       Na 70 jaar wordt daarbij nog steeds verrassend resultaat geboekt, tot troost van nabestaanden.

Al met al hebben wij dank zij dhr. Van Hees een zeer informatief en leerzaam rondleiding gehad waarvoor onze dank.

 

Dhr. Gloudemans, bevrijd 13 september 1944

Mw. Hofman

Mw. Brouwers

Dhr. Houben

Fam. Bemelmans

Dhr. Sax

Mevr. de Roos en

Edith Magermans ( activiteitenbegeleidster Zorgcentrum La Valence).



                                                          




Op zaterdagmiddag 2 augustus 2014 bezocht een groepje van veertien SGLO-leden en introducés de Amerikaanse begraafplaats te Margraten. Hier werden wij vriendelijk welkom geheten door beheerder Keith Stadler, waarna ‘onze eigen’ battlefield guide Arie-Jan van Hees het gezelschap gedurende meer dan twee uur wist te boeien.
Arie-Jan zette uiteen hoe deze locatie is geselecteerd – nadat Sittard afviel – en waarom binnen een betrekkelijk klein gebied drie grote Amerikaanse begraafplaatsen zijn te vinden (Margraten, Henry-Chapelle en Neuville-en-Condroz). Niet iedereen zal bovendien weten dat deze begraafplaats ooit bijna twee keer zo groot was en dat hier ook bijvoorbeeld Duitsers en Russen begraven zijn geweest.

Na de grote lijnen te hebben uiteengezet ging Arie-Jan via de indrukwekkende Wall of the Missing in op de lotgevallen van enkele personen die hier begraven liggen, of die nog steeds vermist zijn. Aan de hand van goedgekozen foto’s en verhalen ontdekten de aanwezigen de echte mensen achter de sobere witte kruisen op het ereveld. Dit alles maakte grote indruk.

Het had kort tevoren flink geonweerd, maar gelukkig hielden we het verder droog. De zeer geslaagde middag werd afgerond in eetcafé Chriske in het dorpscentrum van Margraten.

Peter Grimm, Elsloo. Foto: Patrick Righart van Gelder. 


       


Op zaterdag 14 juni 2014 hebben we als groep een rondleiding gehad van een gids, nl. Arie-Jan van Hees.    Hij was zeer bedreven om het verhaal over deze American Cemetery te vertellen. Een ieder van onze groep vonden deze excursie indrukwekkend en zeer interessant, mede door de gids, die veel verhalen wist te vertellen over de oorlog en de mannen en vrouwen, die begraven liggen op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

Bedankt!

B.Boersma

 


Deze rondleiding werd geboekt via VVV Zuid-Limburg. Walramplein 6, 6301 DD Valkenburg a/d Geul. www.vvvzuidlimburg.nl                 

 

                                                        


Beste Arie-Jan,  

Nogmaals onze dank en bijzondere waardering voor de prachtige en vooral leerrijke rondleiding die wij met onze bejaarden, waarvan er velen de oorlog van zeer nabij hebben meegemaakt, gisteren van U hebben gekregen. Ze hebben er duidelijk van genoten al was dit voor hen toch ook een zeer nare ervaring om het allemaal echt te hebben meegemaakt. Ze zijn er heel de dag over blijven praten.

Vooral Pierre die zelf 89 jaar is kon er niet over zwijgen.

Eigenlijk zouden we meer naar hun verhalen over de oorlog moeten luisteren en alles noteren want zij die het allemaal zo bewust hebben meegemaakt zijn zeer oud en het is spijtig dat er binnen een paar jaar geen levende getuigen van Wereldoorlog 2 meer zullen zijn.

Nogmaals dank en ikzelf ben alvast van plan om nog eens naar Margraten en de Amerikaanse begraafplaats terug te keren.

Vriendelijke groeten,


Seniorenvereniging Brecht (B), Van Gaver Ingrid (17-3-2014)


                                                        

Op vrijdag 7 maart 2014 mocht het dagelijks bestuur van de herensociëteit HH 1688 een uiterst deskundige rondleiding ontvangen door de enthousiaste en gedreven guide Arie-Jan van Hees.

We hebben met grote interesse naar hem geluisterd, hij is als geen ander in staat het verhaal achter de ontelbare wit marmeren gedachteniskruisjes tot leven te brengen.

Dankzij hem krijgen hen, die ons de vrijheid lieten weer een gezicht!
Wij bevelen hem van harte aan!

Met vriendelijke groeten,


Vincent Bovens, preses herensociëteit HH 1688, Eys. 





Hartelijk dank voor Uw prachtige "ijzige" uitleg in deze bittere koude Oudejaarsavond!!
Hopelijk heb je niets overgehouden van deze zeer koude namiddag?
In bijlage vindt u enkele foto's van uw rondleiding.                           
Aan de foto's kan je de 'interesse' zo aflezen. Mooi toch.
Uw rondleiding was prachtig gebracht met de bijhorende foto’s en documentatie, zodat iedere plaats, iedere herdenkingsplaat zijn "eigen" verhaal heeft.

Gefeliciteerd Arie-Jan, deze rondleiding zal mij zeker nog lang nablijven!!
Hopelijk kan je uw rondleiding en uw verhaal nog zeer lang aan zeer veel mensen brengen en doorvertellen!

Zeer veel dank vanwege de ganse groep,

Willy Debandt en de groep uit Veurne, België.
(31-12-2013)

     




 
In naam van onze vereniging wil ik u van harte danken voor de ontvangst en de uitstekende begeleiding bij het bezoek aan het Amerikaans Kerkhof in Margraten. De deelnemers waren unaniem zeer enthousiast over uw uiteenzetting, die niet alleen interessant maar ook indrukwekkend was.
 
U heeft wellicht gemerkt dat de groep aandachtig was en ook heel stil.
 
Wij waren verrast dat de tijd zo snel voorbij gegaan is, we hadden nog kunnen luisteren naar u.
 
Gefeliciteerd en van harte dank!

 

Met vriendelijke groeten,

Antony Vanderhaeghe, Voorzitter Vlaams Verbond van Academici, afdeling Oost-Vlaanderen (29-9-2013).



Afgelopen zaterdag 8 juni 2013 hebben wij als DAF Trucks een bezoek gebracht aan de American Cemetery te Margraten met 16 klanten van onze importeur uit Auckland- Christchurch, Nieuw Zeeland. 

Ik heb van hen zeer mooie reacties mogen ontvangen met name over de enthousiaste uitleg van de heer Van Hees.

Het was voor hen zeer leerzaam daar zij zo ver van Europa veel over de oorlog gelezen hebben en via TV zijn geïnformeerd was dit voor hen een zeer grote openbaring te horen wat er zich in die afschuwelijke tijd in Europa heeft afgespeeld.

Tot slot heeft de heer Van Hees de gasten de mogelijkheid gegeven de Amerikaanse vlag te strijken en deze op de juiste wijze  op te vouwen; kleur dient altijd blauw te zijn.

Nogmaals dank voor uw uitgebreide en leerzame rondleiding.

Geert van Genugten, Area Director, DAF Trucks Sales Operations, Eindhoven.



Vandaag bezochten we het Amerikaans kerkhof te Margraten. We hadden het weer echt niet mee maar de gids, de heer Arie-Jan van Hees, die bereid was alle uitleg in de bus te komen geven, maakte dit ruimschoots goed. Heel deskundig deed hij het verhaal over de acties van de geallieerde troepen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de vele slachtoffers die daarin hun leven verloren. Gedurende een uur luisterden we geboeid naar alle uitleg over het ontstaan van de begraafplaats in Margraten en welke betekenis deze heeft voor de familieleden van de gesneuvelden. 

Achteraf bezochten we de begraafplaats; talloze bloemenkransen die er ter gelegenheid van “Memorial Day “ vorige zondag werden neergelegd versierden het terrein. Het was bijzonder mooi getuige te mogen zijn van de wijze hoe tot op vandaag de gesneuvelden worden herdacht zowel door de officiële instanties als door de personen die hier een graf adopteren.

Voor diegenen die wensen een bezoek te brengen aan dit kerkhof is het echt een aanrader om dit onder leiding van de heer Van Hees te doen, het is beslist een meerwaarde.

Beste heer Arie-Jan,

Heel graag wil ik U in naam van al onze medereizigers bedanken voor de boeiende en duidelijke uitleg die U ons gaf bij ons bezoek van 29 mei 2013.

Ontegensprekelijk hadden we geluk U als gids te mogen hebben, want de wijze waarop U het verhaal van deze intrieste oorlog bracht met zijn verschrikkelijke gevolgen zal ons nog geruime tijd bijblijven!

Vriendelijke groeten,

Rita Hayen - secretaresse Ziekenzorg Kesselt (B).



 

 

 

Op 23 mei 2013 werden we met ons team (30 personen) rondgeleid door dhr. Van Hees.

Ondanks het slechte weer wist hij de aandacht van iedereen te houden en ons te boeien met verhalen, foto’s, uitleg en anekdotes van enkele gestorven soldaten.

Het was heel erg interessant en indrukwekkend allemaal. Dit heeft onder andere geresulteerd in het feit dat een collega twee namen op de Walls of the Missing heeft geadopteerd.

Ook hebben enkele collega’s al aangegeven graag nog eens terug te gaan om op het gemak, als het beter weer is, rond te kijken.

Al met al was het een interessante ochtend die eigenlijk te kort was vanwege ons programma.

 

Team Administratie, Sociale Dienst Gemeente Maastricht.


                                                            

 18 april 2013.

Met groep 8 heb ik een rondleiding gevolgd op de begraafplaats in Margraten.

De heer Van Hees heeft ons een rondleiding van anderhalf uur verzorgd die voor de kinderen zeer op maat was.

De kinderen hebben aandachtig geluisterd en ze vonden het zeer interessant!

Het verhaal werd aangedikt door middel van foto’s waardoor de kinderen het verhaal niet alleen hoorden maar ook konden zien.

Ik heb alleen maar positieve reacties van de kinderen en van de ouders ,die als begeleiding zijn meegegaan, gekregen voor de rondleiding over de begraafplaats.

 

Het is zeker voor herhaling vatbaar!

               

Rick Tummers, leerkracht groep 8, Basisschool Ummer Clumme, Klimmen.


                                                           


 
 
  
 

24 maart 2013.

Door sneeuw en tevens een koude wind heerst vandaag een aparte sfeer en sereniteit over de begraafplaats. Daarbij een mooie en heldere uitleg van onze gids Arie-Jan van Hees.

Achter ieder kruis een verhaal, waarvan we de meesten nooit te weten zullen komen.

Verhalen over de gewone soldaat die zijn/haar leven gegeven heeft voor onze vrijheid.

Een bijzondere plek in ons mooie Heuvelland die een bezoek zeker waard is.

 

Activiteiten Vereniging Zuid-Limburg.



                                                                      
    

                 

Op donderdag 08 november en dinsdag 27 november 2012 hebben wij een bezoek gebracht aan de Amerikaanse Begraafplaats te Margraten.

Dit bezoek was een onderdeel van onze teambuilding. Wij zijn allen werkzaam voor de Koninklijke Marechaussee en hebben regelmatig VIP’s tijdens Memorial Day hier naar toe begeleid. Verder dan de parkeerplaats waren velen van ons nog nooit geweest. Hierdoor is het idee ontstaan om er eens een keer een bezoek te gaan brengen en wel onder begeleiding van een ervaren gids.

Op deze donderdag/dinsdag om 11.00 uur werden we keurig opgewacht door de heer Van Hees. We zijn begonnen met een stukje geschiedenis over de oorlog en van daaruit richting de Walls of the Missing gelopen. Zo kreeg elk graf een naam en een gezicht.

Arie-Jan is iemand die zich dagelijks bezig houdt met rondleidingen over de diverse begraafplaatsen in de omgeving. Mede door het enthousiasme en de manier van uitleg geven was dit voor ons een zeer leerzame en interessante rondleiding. Wat iedereen geweldig vond was in het bijzonder de manier hoe alle onbekende graven middels een ingenieus systeem weer een naam, gezicht en een verhaal kregen.

Vervolgens zijn we rondgeleid over de begraafplaats en hebben verschillende graven met behulp van Arie-Jan mogen opzoeken.

Het totale aangezicht van de begraafplaats en dan vooral het onderhoud en hoe alle graven er bij liggen is een zeer mooi visitekaartje voor The Netherlands American Cemetery and Memorial.

Na ruim anderhalf uur hebben we Arie-Jan hartelijk bedankt voor zijn rondleiding en zijn enthousiasme waarmee hij alles vertelde, dan wel uitlegde. Ook voor vragen nam hij alle tijd. Wij hadden gekozen voor de uitgebreide tour/rondleiding.

Arie-Jan super bedankt.

Met vriendelijke groeten, 

Opperwachtmeester Richard E. en Adjudant Jan van R.

Koninklijke Marechaussee, DLBE/KMOO/MOTO/ONDERST te Nieuw Millingen.

 

                                                            


 

Op woensdag 10 oktober 2012 zijn we met een peloton van de 13e Luchtverdedigingsbatterij 'Ypenburg' vertrokken richting de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

We werden daar opgevangen door Arie-Jan van Hees, onze gids voor die ochtend. Arie-Jan is een professionele gids die zich dagelijks bezighoudt met het verzorgen van rondleidingen over verschillende militaire begraafplaatsen. Arie-Jan heeft ons in 90 minuten tijd alle grote lijnen over de laatste periode van WO II, de totstandkoming van de begraafplaats Margraten en uiteraard de vele gesneuvelden, waarvan een ieder zijn/haar eigen verhaal heeft, weten te vertellen.

Na de rondleiding, die vanwege een fysieke training die hierop volgde, maar 90 minuten kon duren, hebben we onder leiding van een Geestelijk Verzorger nog een kort moment tot bezinning gehad en mochten we daarna nog een blik werpen vanuit de hoge toren, die midden op de begraafplaats staat, over de omgeving van Zuid-Limburg.
Ik denk dat met deze rondleiding een ieder weer met de neus op de feiten is gedrukt en dat iedereen weer weet waarvoor hij/zij zijn of haar beroep uitoefent!

Al met al een zeer geslaagde rondleiding en, gezien de interesse en kennis van gids Arie-Jan, absoluut een aanrader voor eventueel andere eenheden!

Bedankt! Met vriendelijke groet, Korporaal der eerste klasse Mark H.

Ploegcommandant Launcher Peloton AMRAAM Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando,

13 Luchtverdedigingsbatterij 'Ypenburg', Koninklijke Landmacht.

 

                                                            



 
Hallo Arie-Jan,

Leuke rondleiding, je had er veel werk van gemaakt dat was wel te merken.
Op deze manier kregen de vele grafstenen en namen op de Walls of the Missing een gezicht en een verhaal werd verteld zodat ze niet vergeten worden.
 
Bedankt namens de vrijwilligers van de Traditiekamer "Typhoon",
Vliegbasis Volkel. (24-10-2012).
 
  


                                                             

                                                                

   
Op 26 september 2012 hadden we met onze groep onder leiding van de heer
Van Hees een rondleiding over de begraafplaats van Margraten.
Velen van ons waren al vaker, op eigen gelegenheid, bij de begraafplaats geweest, maar dat is toch anders.
Door de verhalen van de heer Van Hees, waarbij hij ook foto's van de personen in kwestie toonde, kreeg ieder verhaal een echt gezicht en begonnen de verhalen echt te (her)leven.
Hopelijk kunnen meerdere mensen deze verhalen nog vele jaren beleven.
 
Seniorenvereniging Meerssen.